Litteratur, Samtid

23 saker som jag vill att ni påminner mig om när jag blir äldre

Jag känner Hanne Kjöller som en välformulerad, spetsigt iakttagande journalist från bland annat Dagens Nyheter. I sitt nuvarande liv, som obunden journalist, känns det rimligt att hennes bok om åldrandet ges ut på förlaget Fri Tanke.

Men, det är snubblande nära att Kjöller genom boken hamnar i självhjälpsböckernas träsk. Jag tycker ändå inte att hon gör det, men varningssignal är utfärdad eftersom jag innerst inne gillar Kjöller.

En god vän, pensionerad allmänläkare, varnar yngre personer att försöka beskriva hur det är att bli och vara gammal. Ni är, helt enkelt, för unga för att kunna föreställa er detta. 

Jag delar inte uppfattningen, en författare måste tillåtas att gå utan för sin egen vardag. För Kjöllers perspektiv är hennes eget, och vill hon som gammal köpa ett knallrött läppstift, varna för vårdcentraler och sjukhus, dö-städa eller köpa hund så får hon gärna göra det. Själv är jag, nära tjugo år äldre än Kjöller, redan inne i köpt hund-stadiet och jag passar nog vikten och putsar glasögonen, precis som hon förespråkar.

Det kommer förstås bort att vi, som äldre, är väldigt olika. Alla blir vi inte någon bloggar-Dagny eller gå-stavs-pro-tant. En del av oss blir sjuka, på sådana sätt att motionerande, näringsriktigt kosturval och intellektuellt stimulerande teaterbesök faktiskt blir helt irrelevanta.

Så jag köper Kjöllers beskrivning som hennes, inte som en generalisering och inte som råd till andra. Därför hoppas jag att hon även fortsättningsvis försöker undvika GTD- och självhjälpsträsket, och håller sig till de bestående värden som 53-åriga Kjöller är kapabel till att bidra med. Även om detta skulle ske till priset av att inte vistas i tv-soffor och sälja 50 000 ex.

I övrigt vill jag ändå avsluta med min vän. Han har inte alltid rätt, men i sitt konstaterande att idag, fine, jag lever, och gör jag det inte, då är det så och då är det försent att dö-städa. Det har jag sympati för. 

Thomas Wihlman (2019)

Hanne Kjöller. 23 saker som jag vill att ni påminner mig om när jag blir äldre. Förlag: Fri Tanke Förlag. ISBN 9789188589064.