Musik, Samhälle

Att alltid minnas

Synagoga i Berlin efter kristallnatten
Syntolkning: Förstörd synagoga i Berlin efter kristallnatten

Tillbringade minnesdagen för Kristallnatten (Novemberpogromerna), på Musikaliska i underbart musikaliskt sällskap. Där fanns Semmy Stahlhammer, den fantastiske violinisten, Semmys sambo Isabella, som tänjde på cellons gränser, barnen Atida (cello och läsning ur nyutkomna Sonjas resa), Simon (gitarr), Mira och Noomi (sång). Samt inte minst fantastiska dragspelerskan Miriam Oldenburg.

DN:s Björn Wiman samtalade också med Semmy om den bok, Sonjas resa, nyss utkommen, som denne skrivit tillsammans med sin mamma Sonja. Sonjas resa handlar om unga levnadsglada Sonja, född Zyza Mariem Kohn, från livet i en polsk småstad, ghettot i Lodz, Auschwitz, Bergen Belsen till ankomsten i Sverige och bildande av familj här.

Sonja Stahlhammer, som ung och idag (98 år).
Syntolkning, två bilder av Sonja Stahlhammer, uppsatta på scenen i Musikaliska. Sonja Stahlhammer, som ung och idag (98 år).

Boken är också ett minne över alla de vänner och släktingar till Sonja som nazisterna tog livet av, inte minst en älskad lillebror. När Sonjas sondotter Atida läste ur Sonjas resa vreds en kniv om i hjärtat. Och Sonja själv, 98 år, hyllades med stående ovationer för det hon gjort för att vi aldrig ska glömma.

Genom att flera generationer deltog på scenen i Musikaliska åskådliggjordes också hur viktigt det är att föra arvet om historiens värsta förbrytelse från dem som själva varit med till en yngre generation – som sen kan föra detta vidare.

Ensemblen vid konsert i Musikaliska.
Syntolkning: Musikerna på scenen i Musikaliska.