Musikrecensioner

Debut för reikiskivor – musikalisk friskvård

Alla känner kanske inte till Reiki, Så låt oss först slå fast att reiki är en form av behandlingsmetod, till exempel i samband med smärta, stress och olika former av spänningar. Metoden utvecklades i Japan, men anses ha anor från Tibet.

Även om den rent medicinska effekten ännu inte är vetenskapligt fastställd, så praktiseras reiki som friskvård och på en del sjukhus, på ett liknande sätt som man i vissa sammanhang använder akupunktur. Reiki är också godkänt av Skatteverket som friskvård.

Musiken kommer in i reikisammanhanget genom att musiken ofta hörs i bakgrunden vid behandlingar.

Första svenska skivan
Jimmy Bee har komponerat, producerat och framför musiken på albumet Reikimusik. Detta är den allra första svenska skivan som är speciellt gjord för Rekibehandling. Ytterligare en skiva finns i sammanhanget, den senare syftar till personlig träning inom reiki-metoden.

Jimmy Bergqvist

Gediget och medvetet
Jimmy har en gedigen musikalisk bakgrund och trakterar olika instrument. Albumet är genomarbetat och medvetet musikaliskt framfört och komponerat för att passa i sammanhanget. Det kan mycket väl fungera som avslappningsmusik, eftersom här finns en mix av balladmusik, muzak och klassiskt. 

Man ska kanske inte recensera de enskilda delarna, de sex spåren på den entimmes långa skivan (motsvarande en vanlig reiki-behandlingstid), men jag tillåter mig ändå att lyfta fram att jag själv fastnade mest för inledningsspåret Doften i din frihet. Spåret Drömmande Tibet kan förstås ses som politiskt, även om detta kanske inte är syftet här. Spåret Solskenssjäl ger lite reminiscenser från George Harrisons Here comes the sun.

Sammantaget är detta ett väl genomfört projekt. Jag föreställer mig, med det lilla jag vet om reiki-metoden, att den kan fungera utmärkt i sitt sammanhang. Men också som rent meditativ, avslappnande musik. Jimmy Bergquist har uppenbarligen lyckats i sina ambitioner.

Tidningen Kulturen återkommer för övrigt till temat Kultur och Hälsa i forskningen i en kommande artikel.

Thomas Wihlman (2016)

Jimmy Bee Bergquist
Reiki Musik
Skivbolag: Bee