Reportage och essäer

Fredagsbetraktelsen, 4 juni 2021

Sätt in miltären mot de gängkriminella föreslår Moderaterna i Västsverige i en motion till höstens moderatstämma. ”Vi måste återta Sverige”, säger Hampus Magnusson (M), kommunalråd i Göteborg.

Moderaterna igen: Johan Forsell att människor ska få använda mer våld för att försvara sig, t.ex. vid överfall i hemmet.

Ja, och så har vi de här SD. SD vill införa särskilda skolor för kriminella ungdomar. Det säger partiledaren Jimmie Åkesson i sitt tal på Järvaveckan. Partiet vill att skolungdomar som dömts för brott eller har samröre med kriminella ska flyttas från sin hemmiljö och skola.– Skolan ska inte vara en plats för kriminella rekryteringar. Statliga pliktinternat bör införas med disciplinär pedagogisk inriktning, säger Åkesson.

Känner ni vartåt det lutar? Mera våld, upptrappat våld, tvång är det som ska användas för att bekämpa samhällsproblemen. Snart gör vi väl som danskarna vill göra, skickar de hemska flyktingarna som sluppit hit istället till Rwanda för att söka asyl. Det är ett mysigt asylland. Citat ur Nationalencyklopedin: Rwanda har genomgått en genomgripande demografisk förändring sedan folkmordet på tutsibefolkningen 1994. Av 7,6 miljoner invånare 1993 beräknas 1 miljon ha dödats. Fortfarande är 125 000 rwandier flyktingar eller asylsökande, främst i grannländerna. Omkring 220 000 barn är föräldralösa.

De 1500 asylsökande om året som Danmark är det stora problem landet försöker komma till rätta med. Alltså 1500 i förhållande till en befolkning på närmare 6 miljoner. Stackars Danmark. Tänk om Åkesson kommer på att dit kan han skicka de gängkriminella ungdomarna (eller snarare de som kan tänkas bli gängkriminella).

Jag undrar vad “faster” Elvy (min morfars syster) skulle ha sagt. Hon som hemma i Finland blev kär i sin danske sjökapten, flyttade till Danmark. Under den tyska ockupationen kriget ordnade hon insamlingar för det av ryssarna överfallna Finland, medan andra i familjen i handling gjorde motstånd mot de tyska ockupanter. Ska vi säga något om moral och anständighet?

Detta skrivet samma dag som jag ser Nahid Perssons starka film ”Hör min röst – slöjans revolution” (kom i mars, finns på SvT Play). Och apropå anständighet, Nahid Persson säger: – Vi är så många exil-iranier runtom i världen som ser vårt förra hemland som kidnappat av mullorna. De förstör så mycket. Det är en förtryckar- och mördarregim, ändå är det ok för svenska myndigheter att ha en bra relation till dem.

Upplysning: 2017 träffade Sverige, vid statsminister Löfvéns möte med resident Rohani, ett samarbetsavtal med denna regim, om kvinnors inflytande. Apropå moral och anständighet, igen: sedan dess har Irans förtryck av den egna befolkningen, inte minst kvinnorna, på intet sätt minskat – snarare tvärtom. Se Nahid Perssons film och engagera dig gärna politiskt.

Trevlig nationaldag på söndag!

Syntolkning: Nahid Persson, iranskfödd svensk filmregissör:

https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/bnqEKq/nahid-persson-vi-ser-vart-forra-hemland-iran-som-kidnappat