Musikrecensioner

Klas Toresson & Filip Ekestubbe Trio, ”where or when”

Klas Toresson är flitig i elden i skivstudion. Förutom det nya albumet Ballads and Dreams, tillsammans med Hans Loelv når han nu i vintermärket ut till publiken med albumet ”where or when”, där han jobbar tillsammans med Filip Ekestubbe Trio.
Liksom i Ballads and dreams möter vi här ett antal stycken från ”The American Songbook”. Richard Rodgers ”Where Or When” har fått ge titeln till albumet, men här finns också Gershwin, Jerome Kern och Bill Evans.

Sticker ut gör det inte. Kanske är det inte ens meningen. De stötte på varann på vägen till Kingside Studios och då blev det ett album.
För mig låter det mera live än studio, och skillnaden kan förstås vara hårfin. Men om jag säger så här: Jag går till den där lokalen, nere i källaren, och 50-talets rökslingor anas fortfarande, då sitter jag kanske med en öl och diggar det här. Sen köper jag albumet, som ett minne av den där källaren, ja där har ni mitt where or when oavsett vad Rodgers tänkte.
Men det är mer av ett trevligt musikaliskt minne än något som jag sätter på för nu måste jag absolut höra det här. För det måste jag inte. För det var inte här dessa fyra musikanter, med Toressons tenorsax, med Ekestubbes piano, Niklas Fernqvists bas och Daniel Fredrikssons trummor fick till det. Men jag säger inte att det skulle kunna ske, någonstans, någon gång, för det är i alla fall sådana musiker som skulle kunna göra det.

Thomas Wihlman (2019)

Klas Toresson & Filip Ekestubbe Trio, ”where or when”. Inspelat av Olle Wellton på Kingside Studios, producerad av Klas Toresson och Filip Ekestubbe. Daniel Lantz, exekutiv producent. Bolag: DO Music Records. Distribution: Border Music.