Musikrecensioner

Lite Då och Nu

Så har Björn Skifs avslutat sina fem år med föreställningen Lite Nu och Då. Sista spelningen var den 6 december, på Göta Lejon i Stockholm. 

Tro nu inte att den Skifska nostalgin är slut med dessa fem år. Nej, den nya (?) showen heter Bitar ur mitt liv och kommer på Sollidenscenen den 31/8 och 1/9 2018. Var det inte detta som den här showen handlade om?

Mono Magasin besökte Göta Lejon, den näst sista föreställningen, 5 december 2017. Från andra raden på parkett kunde vi skärskåda Skifs, 70+. 

Det var en glad och positiv publik, från Götlunda, Kungsängen, Gävle, Södermalm och lite fler platser, som fick det de ville ha av sin idol. 

Men, inte fick jag det, men Skifs är förstås inte min idol även om jag alltid haft en positiv inställning till honom. Jag backar till 1984, jag har en trevlig kväll med Skifs show på Hamburger Börs. Den heter numera Lite Då som Nu. Lite mer påkostat bara 1984, men samma trummis, Peter Milefors (jo, han är bra) då som nu. Och då, sketcher, sång, gästartister. Och nu, sketcher (som t.ex. från Spök! 1982), sång, gästartister (på Göta Lejon 5 december Lena Philipsson). Delvis lite nyare material, men verkligen inte någon ny Michelangelo.

Dagens Skifs är kanske lite mörkare i rösten, lite bluesigare. Men inte lika energirik och kraftfull som 1984. Nej, Skifs 2017 är stillsammare, fast lika smal. Motorcykelsketchen, med Lena Ph i sidovagnen, känns rejält mossig. Lena gör ändå sitt bästa, och river proffsigt av Kärleken är Evig och Simply the best. 

Publiken, av vilka c:a tre var under 50, fick nog vad de ville ha. Jag efterlyser lite experimentlusta, mer av engagemang, av en artist som har en enorm scenrutin. Jag har full förståelse för att man inte alltid kan vara på topp och att även artister blir äldre, Skifs är alltså 70+ och har haft hälsoproblem. Men, jag tycker det ändå är synd att en sådan kapabel artist, med så duktiga medmusikanter, är så förutsägbar. Och att nästa omgång Skifs tycks bli precis likadan. Snälla Björn, det vore kul om du klev ut ur trygghetsfållan och utmanade fansen från Götlunda och Kungsängen. Jag tror du fixar det.

Thomas Wihlman (2017)

Björn Skifs på Börsen 1984: https://www.oppetarkiv.se/video/1117626/skifs-pa-borsen-skifs-pa-borsen
Björn Skifs på Göta Lejon 2017: https://www.svtplay.se/bjorn-skifs—ja-jaklar-i-min-lilla-lada