Musik

Musikgodis med krig och politik

Ellas Kapell, foto Elvira Glänte

Det råkade bli en musikupplevelsevecka. Helt olika karaktärer av upplevelser. Men gemensamt: Båda mycket bra i sitt slag. Jämföras ska de inte. Ellas Kapell hade release på sitt nya album What´s it all about. West of Eden spelade live på Stallet, med musik från albumet Taube och från sin irländska repertoar.

Ellas först. Ett album med jazzklassiker, nej, inte nu igen. Men det går inte annat än att bocka och buga. För detta ligger liksom en nivå högre än det mesta. Omsorgsfullt i detaljer. Känslan i Lovisa Jennervalls sång. Albumtiteln är What´s it all about, och lägger man till Alfie så får man ett av de allra bästa spåren. Bacharach och Davids mästerliga stycke, som vi kan minnas med Cilla Black, med Dionne Warwick, med flera. Jag minns inte filmen, jag minns musiken.

Vi har säkert alla våra minnen av spåren på What´s it all about. Cheek to Cheek inleder och det är väl så det håller på ända fram till Lennon-McCartneys In my life. Som sagt, i våra liv har vi hört dessa klassiker, mycket är glömt men när Ellas Kapell griper in, ja, då glömmer vi inte.

Karin Hammars och Magnus Lindgrens medverkan är ytterligare ett plus på albumet, till det förnämliga Ellas Kapell gör: Lovisa Jennervall – vocals, Manne Skafvenstedt – piano, Anders Langørgen – double bass, Edvin Fridolfsson – drums. Skivbolag: Prophone.

West of Eden

Något helt annat är West of Eden. I albumet Taube livar de upp gamla kända och mindre kända Evert Taube-klassiker. Naturligt nog görs detta med ”a touch of Ireland”, där annars West Of Eden musikaliskt är härbärgerade. Jag tycker om albumet, det är bra, men jag tycker nog ännu bättre om West of Eden som liveband. I krumsprång görs musikaliska utfall, ibland blir det lite stillsammare och melankoliskt, som för att hämta andan, men mestadels med en sjujävla energi.

Publiken är med och sjunger (nå, kanske vrålar) ”Krig och Politik, Krig och Politik”. Alltså, ur Evert Taubes versrad, lika aktuell nu som då: ”Och sanna mina ord, Det är krig och politik som har fördärvat vår jord!”. Och om krig och politik fördärvat vår jord, så gör West of Eden sitt bästa för att ställa allt till rätta.

West of Eden är: Lars Broman: Fiol, Martin Holmlund: Bas,  Ola Karlevo: Trummor, Bodhran, Jenny Schaub: Sång, Dragspel, Tin Whistle, Martin Schaub: Sång, Akustisk Gitarr, Mandolin, Henning Sernhede: Gitarrer, Banjo

Label: West of Eden

Thomas Wihlman