Musikrecensioner

Örjan Hultén Orion, Minusgrader

Örjan Hultén Trio har kommit med ett nytt album, det fjärde, och numera tycks man kalla sig för Örjan Hultén Orion. Förmodligen av den enkla anledningen att man nu är fyra personer, Örjan Hultén (saxofon), Torbjörn Gula, piano, Filip Augustson (bas) och Peter Danemo (trummor).

Det här är en mycket kompetent kvartett, som också haft möjligen att turnera utomlands. De första recensionerna som kommit av det nya albumet ”Minusgrader” är också översvallande positiva.
Samspelet fungerar perfekt, här finns både erfarenhet men också nyfikenhet. Intressant nog finns en koppling till litteraturen, då albumtiteln ”Minusgrader”, fått sitt namn av Tranströmers dikt. Litteraturkopplingen är inte ny för Hultén, i ett tidigare sammanhang fick Hans Fallada ge inspiration. Även de musikaliska referenserna finns på detta album, t ex i spåret One for Britten. Nio spår får vi, på totalt 50 minuter.

Till det aptitliga hör också den novembergrå omslags-designen, signerad Elsa Chartin. Örjan Hultén själv producerade, och Otto Wellton spelade in på Kingside Studios.

Ändå är jag inte helt entusiastisk, trots uppställningen, tankarna och den goda produktionen. Det är kanske de egna kompositionerna som gör detta och att jag gärna sett fler växlingar i tempo. Det flyter på, det flyter på bra, men utan att riktigt överraska eller ens väcka känslorna (trots Tranströmerreferensen).

Låt dig dock inte avskräckas. Lyssningsvärt är det, och kvalitéerna finns. Så jag kollar gärna på kommande album, när det nu blir, för att kolla vart bandets musikaliska vägar leder.

Thomas Wihlman (2019)

Örjan Hultén Orion, Minusgrader. 
Distribution: Artogrush/Plugged Records.