Musikrecensioner

Sånger att brinna till

Jonathan Hilli är en finländssvensk singer-songwriter (från Helsingfors, nu bosatt i Sverige) med en spännande bredd i sitt skrivande. Det är inspirerande, mjukt, hårt, politiska och poetiskt meningsfulla texter, ja, kanske till och med lite trams.

Det finns således en stark variation i såväl text som musik, något som inte gör det hela lättlyssnat men definitivt intressant. Såväl hårdrock som chansons, stråkar och cello i ett ständigt utforskande av uttrycket. Hilli har själv skrivit all musik på albumet och även flera av texterna.

Låt mig ge några exempel på innehållet:
Rhodendron är finsk tango åt det svängigaste, med sträckta ben. Flykten valde oss är en sorglig betraktelse över alla flyktingar som faktiskt inte av fri vilja valt flykten och nöden, och den musikaliska tonen är välfunnen. Texten utgörs av en av Stig Dagermans dagsedlar och skrevs redan 1953, men är lika aktuell idag. Dagslända är ett spår som musikaliskt tar Hillis på resa till Balkan och till romsk musik, mycket medryckande. 

Det är omväxlande, det är stillsamt såväl som expressivt och kraftfullt. Kanske är det expressiva en Hilli som hamnat på en finländsk teaterscen där demonregissören Joukko Turkka regisserar och krossar tabun och fördomar, provocerar och chockerar. Så läser jag: Jo, Hilli är också verksam som teatermusiker, se där, och även gitarrist i folk-rockgruppen WoodsFolk och indie-visgruppen Slaktarn och Soldanspojken. 

Nå, riktigt så långt som till Turkkas provokationer och skandaler för oss inte Hilli. Men, jag tar tacksamt emot det som är, en ytterst personligt finlandssvensk artist som sprider sitt budskap till en intet ont anande svensk publik. 

Recensent: Thomas Wihlman (2021)

Artist: Jonathan Hilli 
Titel: Sånger att brinna till 
Releasedatum: 2020-10-23 
Format: LP / CD / digitalt 
Skivnummer: KAKACD0041, KAKALP005 
Label: Kakafon Records 
Distribution: Naxos Sweden
Inspelad, producerad och mixad av Martin Olsson
Mastering av Marcus Cederlöf (Kulturkomplexet Gussjölov) 
Pressfoto och Omslag av Sara Teimouri.