Musik

Skeppsholmen, jazzen på plats igen

Skeppsholmen, juli 2022, en plats som länge varit berövad sin rättmätiga plats för jazz och blues. Nu är ordningen återställd. Ett fantastiskt utbud på 13 konsertkvällar, med rubriken Fasching in Bloom, vid den lummiga trädgårdens scen vid Arkitekturmuseum (ArkDes). Premiärkvällen fyller publiken upp i det närmaste hela trädgården. Tankarna på Almedalsdåd och politiskt mord i Japan trycks undan.

Men, det finns orosmoln på himlen. Eftermiddagens ösregn är ersatt av ett annat mörkt moln men det är inte regntunga skyar. Covid ökar dock igen. Ingenting får dock hindra oss nu, alla som längtat.

Det sägs att många institutioner har svårt att locka tillbaka publiken efter två ett halvt års covid. Facit för Fasching in Bloom har vi inte när detta skrivs, men det finns ändå anledning att buga djupt för ambitionen. Dessutom, starten är mycket lovande och köerna efter en öl långa.

Goran Kajfes
Goran Kajfes, Fasching in Bloom. Foto: Anna Drvnik.

På scenen Goran Kajfeš Subtropic Arkestra och därefter etiopiske Hailu Mergia (nu bosatt i Washington D.C.).  Tyvärr hann jag inte lyssna till Mergia, men Goran Kajfeš och hans band var precis den upptakt till festivalen jag ville se (och höra).

Kajfeš långa meritlista och att ha jobbat med så många fantastiska musiker (eller vice versa) återspeglar sig i bandets musik. Influenserna är så många att jag bara hinner notera punk, smäktande ballad, mellanöstern, folkmusik och allt annat ospecificerat med något som bara måste kännas och som i ord ett obeskrivbart gung.

Eller med andra ord, jag gillar det här och jag gillar det som motvikt till all den finjazz som jag ofta hör. Det senare är behagligt ibland, men stundtals också tråkigt, följer musikformens schabloner alltför väl och kan väl kombineras med bokläsande – så icke Goran Kajfeš Subtropic Ark.

Så, Fasching in Bloom och jazz på Skeppsholmen är uppenbart efterlängtat för en svältfödd publik. Dessutom välarrangerat i en härlig miljö. Utbudet är stort och gediget, både internationella stjärnor och den svenska eliten. Själv ser jag fram emot att få lyssna till amerikanska grammybelönade sångerskan Cécile McLorin-Salvant och till vår svenska mångsidiga violinist Sara Parkman.

Det är bara att hoppas på att solen lyser över Fasching in Bloom den dryga månaden som festivalen pågår. Men lite regn sommarregn tål vi väl, när vi kan får chansen att lyssna på så många fantastiska musiker i en grönskande sommarträdgård. Mitt i underbara sommarstockholm.

Thomas Wihlman

Mer information här:

https://www.fasching.se/samling/in-bloom/

Goran Kajfeš Subtropic Ark är:

Goran Kajfeš – Trumpet

Johan Holmegard – Drums

Jesper Nordenström – Organ & Synth

Reine Fiske – Guitar

Johan Berthling – Bass

Jonas Kullhammar – Tenor sax & flute

Per ”Ruskträsk” Johansson – Sopranino, baritone sax & flute