Musik

Amparo träffar rätt

För några år sedan lyssnade jag på Kristin Amparo och blev angenämt överraskad. Hon deltog i Melodifestivalen, hamnade i andra chansen men blev utslagen av Hasse Kvinnaböske Andersson. Hasse fick en hit och Kristin fick inte den uppmärksamhet hon förtjänade. Nå, Kristin har ändå synts en del på TV, turnerat med Daniel Adams-Ray och Oskar Linnros och blev också känd för sin insats på Albin Johnséns Din Soldat.

Nu är Kristin Amparo tillbaka med sitt andra fullängdsalbum Som havets ängar, med egen musik och egna texter, på svenska och spanska. Det här är precis den Amparo jag vill lyssna till, en tydlig, stark röst men samtidigt med nyanser – kanske vill jag kalla det för visblues.

Eftersom jag har en nördighet åt det latinamerikanska är jag extra glad åt de tre spåren på spanska. Bailamos, är det första, cantamos esta noche. Aurora, ett underbart spår, där den mörka rösten och lysande gitarrackompanjemang får mig nästan att röras till lagrimas. Lite dolor och corazon men likafullt härligt och kören hjälper till att föra det i hamn. I toner och text en berättelse om separation, identitet och namngivning. Dessutom No Llores 1 som står på sina egna ben, men lite hårdraget möter i den det latinska det samiska och jojken. Inte illa.

Omslag, Som havets ängar

Amparo är född i Cali, Colombia och då går mina tankar också till cumbian och artister som Charlie Zaa och Alberto Barros orkester. Men trivs man inte med det spanskspråkiga finns en hel del annat att glädjas åt. Kristin Amparo återupprättar också klassisk svensk vistradition, som i innerliga Mitt Hjärtas djupaste längtan eller som i den blivande sommarhiten En helningens sång.

Kristin Amparo, foto Linnea Frank.

Som helhet ett mycket starkt och välproducerat album, med fina insatser och välavvägt stöd av de medverkande musikerna. Det ger mig samma underbara känsla som Aida Jabbaris debutalbum Röst är det som återstår (2019), med dennes kritikerrosade tonsättningar av dikter av Karin Boye och den persiska poeten Forrough Forrokzhad. Två modiga och självständiga artister, båda med utländsk bakgrund, som vågar gå sina egna vägar. Ser redan fram emot Kristin Amparos nästa och hur Jabbari återupprättar fransk chanson på sitt kommande album.   

Thomas Wihlman 

Kristin Amparo, Som Havets Ängar. Utkommer 29 april 2022.

Text & Musik: Kristin Amparo

Producent: Andreas Tengblad

Mixad av Andreas Tengblad

Mastrad av Christoffer Stannow på Cosmos

Medverkande: Nils Kakoseos – akustisk gitarr, Love Örsand – elbas, Christopher Cantillo – trummor.

Inspelad i Atlantis Studio & Studio Gagarin.

Bolag: Playing With Music

Förlag: Border Music

Not: Cantamos esta noche – vi sjunger denna kväll. Corazon, dolor – hjärta, smärta. Lagrimas – tårar.