Musik

En vind från Medelhavet

Sirocco, foto Amanda Lindgren

Någonting som gläder mig alldeles extra i musikvärlden är att vi fått ett växande utbud av musik med ursprung i andra länder, konserter såväl som skivor.

Allt faller förstås inte alla i smaken. Men när jag får Siroccos album El Faro i min hand är jag rätt säker på att detta kommer jag gilla. Havet är det genomgående temat.

Min känsla var rätt. På albumet breder sig fyra super-kompetenta musiker ut sig på temat havet, El Faro betyder fyrtornet. Det handlar om både egenkomponerad och traditionell musik, Texterna är på jiddisch, ladino, hebreiska och arabiska – så fyrtornet står någonstans där vid medelhavet.

Ytterligare ett plus är de poetiska texterna. Jag tillhör dem som älskar den grekiska musiken och jag tror att en bidragande orsak är de poetiska texterna, som kan komma från Ritsos, Serferis eller Elytis penna. Så poesin är viktig för mig och jag hoppas vi snart får en tydlig sådan inriktning i den svenska musikvärlden. Tänk till exempel på 50-talet när Lars Forsell översatte de fantastiska texter som ibland finns i fransk chanson eller lite senare när Bo Setterlind gav sig på Theodorakis musik.

Det är svårt att välja en favorit men Tfila le Shalom (på hebreiska) och Yam lid (jiddisch) uppskattar jag. Men här finns också fin musik med texter på ladino och arabiska. Spåren tycks ofta vara bearbetad traditionell musik.

Producerat har Patrik Bonnet gjort mästerligt, och han bidrar också starkt med sin gitarr till den höga kvalitén. Men det måste sägas, hela denna musicerande kvartett gör det på ett ruggigt bra sätt. Trevligt är det också att texterna finns med, på originalspråket och på engelska. Möjligen är tempot lite för likartat, men jag måste trots detta sätta högsta kvalitetsbetyg.

Sirocco är:

Sofia Berg-Böhm – sång, glockenspiel, stålsträngad gitarr, musik, arrangemang (Stahlhammer, oldenbiurg)

Patrik Bonnet – gitarr, oud, palmas, musik, arrangemang

Hanna Stenlund Monthan – cello, sång, musik, arrangemang

Fredrik Gille – slagverk, sång, musik, arrangemang

El Faro:

Inspelning, produktion: Patric Bonnet

Mix: Martin von Schmalensee

Utgiven av Sirocco Music/Emu bands