Musik

Musikaliskt sökande

Vidya står också för omslaget till sitt album, The Papillon.

Vidya gör sin egen musik med stor originalitet. Hon är också en sökare, i såväl det musikaliska som i livet självt. Bakgrunden till skivan The Papillon är Vidyas sökande efter sin mamma. Efter ett liv av längtan och två års sökande fann hon sin mamma Shanta i Indien. De fick 1,5 år tillsammans att lära känna varandra, tyvärr gick mamman bort under en pilgrimsvandring i Nepal. Denna längtan, detta sökande, denna förlust var utgångspunkten för skivan The Papillon.

Det har tagit drygt tio år från förra albumet till The Papillon blev färdigt. Musiken på det nya albumet är inte som man kan tro, indiskt präglad, utan Vidya har sökt efter sitt eget musikaliska uttryck.

Vidyas uttryck är mer lättillgängligt än vad jag trodde det skulle vara, med tanke på bakgrunden, och det är behagligt att lyssna till.  Flera spår tilltar mig, som Change the world, The Reason och inte minst den stillsamma, folkviseaktiga sången för mamman, Shantas sång.

På detta album hittar vi dessutom mycket kompetenta musiker: Jon Fält, trummor och Putte Johander, kontrabas. Tillsammans samlas de kring utforskande och sökande med hjälp av musiken och ger plats åt varandras musikaliska lekfullhet.

The Papillon innehåller 10 st låtar på både svenska och engelska. Skivan är akustiskt inspelad vid två olika tillfällen, under olika omständigheter. Detta eftersom Vidya alltså har låtit processen ta tid, både den inre och i själva skivproduktionen.           

Titel: The Papillon 

Artist: VIDYA

Katalognummer: HR068                                

Releasedatum: 29 april 2022

Distribution: Havtorn Records/The Orchard

Medverkande musiker på The Papillon: 

Vidya-Liselotte Sundberg – sång, piano och rhodes

Putte Johander – kontrabas, gitarr, keyboards och kör

Jon Fält – trummor och kör

Gästmusiker:

Markus Ahlberg – trombon, trumpet och kör

Lisa Rydberg – violin och Viola

All musik och text: av VIDYA

Producerad av: Putte Johander och VIDYA

Mixad av: Putte Johander

Mastrad av:  Jon Fält och Petter Hölaas