Musikrecensioner

Hans Loelv, Klas Toresson, Ballads and Dreams

Ibland landar det ljuvliga på ens bord. Och man kan få drömma. Det är precis så det känns när nu Hans Loelv kommer med sitt fjärde album, Ballads and Dreams.

Här möter Loelvs jazziga piano Klas Toressons saxofon, och de har mött varann på ett sådant sätt att känslor och det täta samspelet möter lyssnaren i forma av ett antal standards.

Nej, det är säkert inte första gången du möter Richard Rodgers ”My funny Valentine”, Errol Garners ”Misty” eller Arlens ”Over the Rainbow”. Uttjatade pärlor ur The American Songbook skulle man kunna säga, men ändå får pärlorna den lyster de kanske hade första gången de mötte publiken. Det är verkligen inte illa. Men vänta, det kommer mer…För till nya pärlor vill jag räkna Hans Loelvs ”Lillebrors längtan” och ”We say goodbye”. Inte minst den förra är makalöst vacker, där vi riktigt kan känna Loelvs tribut till sin yngre bror som tragiskt drunknade för fem år sedan. Kanske är det rentav Loelvs gamla koppling till folkmusiken och den latinska musiken som märks i helheten.

Det här är musik som plats i kategorin ”kan tänka mig att ta med mig till en öde”. Och jag säger det bara: The American Songbook, fine, men The Swedish Songbook, inte illa det heller.

Thomas Wihlman (MonoMagasin, 2019)

Hans Loelv, Klas Toresson, Ballads and Dreams.
Inspelning, mixning, master Alar Suurna. Exekutiv producent Frida Eklund.
Bolag: DO Music Records.