Musikrecensioner

Varken skakad eller rörd – Avishai Cohen, Arvoles

Det är med intresse jag plockar fram albumet med Avishai Cohen, Arvoles. Ytterligare en av dessa duktiga israeliska jazzmusiker som gärna gästar Sverige. Så är till exempel det här albumet inspelat hos västkustska Nilento, och med medverkan av svenska musiker.
Cohen har spelat in många album tidigare och jobbat med välkända musiker som Chick Corea. Så förväntningarna är höga.
Synd det, förväntningarna har kanske ställts för höga. Snarare känns det som: kul, det är en bra studio, vi gör ett album. Tämligen ofokuserat alltså.
Självklart levererar man rent instrumentmässigt. Cohen är en lysande basist. Elchin Shirinov är energisk på pianot. Noam David likaså på trummorna. Kompletterar gör två duktiga svenskar, Björn Svensson (trombon), Anders Hagberg (flöjt)

” This music I give you is straight from my heart, I hope it moves you and uplifts your soul”, skriver Cohen själv.
Tyvärr, jag blir inte rörd och den skakar inte om mig inte mer än ett hyggligt genomfört hantverk. Det finns intentioner, men de fullföljs inte. Det kan handla om ragtime, det kan vara åt folkmusikhållet som i titellåten Arvoles, det kan vara latinskt, uppsnappat på en väg från Tel Aviv, till Rio och New York. Kan till och med ana lite Jan Johansson.
Men det stannar där. Verkar vara roligare att glänsa med sin instrumentala virtuositet. Men se, det tycker inte jag. Vi vet att de kan glänsa. Men vart tar då hjärtat och själen vägen? Dessvärre uppfattar jag det inte riktigt. Synd, för det kunde ha blivit riktigt bra.

Thomas Wihlman
Publicerat i MonoMagasin 2019


Avishai Cohen, Arvoles. 
All musik komponerad och arrangerad av Avishai Cohen. Producerad av Avishai Cohen och Lars Nilsson (Nilento Studios).
Skivbolag: Razdaz Records.
Bästa spår: Arvoles. Simonero.