Musikrecensioner

Mikaela Finne

Har Sverige någon countrymusik att tala om? Ja, den finns. Men ska det handla om något riktigt kraftfullt då får man importera det. Från Finland t.ex.
Jag talar om Mikaela Finne, född i finlandssvenska Vasa, men bosatt i Stockholm sedan några år. Soloartist sedan 2014. 
Sakta har Mikaela arbetat sig fram i karriären. Mängder av spelningar i källare och andra små lokaler. Sådant ger erfarenhet, och erfarenhet är också vad Mikaela sökte nyligen i Nashville. Nu ger all denna strävan resultat. I år med spelningar utomlands och placeringar på spellistor både i Storbritannien och i USA. 
Ett starkt bevis på Mikaelas ambitioner är det första fullängdsalbumet, med titeln Mikaela Finne, som just släppts. Titeln är helt naturlig, det är till stor del musik som hon skrivit själv, med undantag från ett spår från Townes van Zandt och ett från Bruce Springsteen. 

Vi möter countryrockiga Package full of heartache och Stay. Home Sweet Home är en hyllning till de österbottniska rötterna. Avslutningsspåret The World Song är starkt, även om jag gärna lyft fram Mikaelas röst en aning mer på bekostnad av ackompanjemanget. 
Sällan hör man en så stark röst på ett debutalbum. Sällan hör man en svensk, nåja finlandssvensk, artist som behärskar engelskan (eller snarare amerikanskan) så väl. Sällan hör man ett debutalbum med så många starka låtar. Sällan hör man ett sådant svenskt countryalbum.
Grammynominerade Oscar Harryson har producerat och satt sin kvalitetsstämpel på ett debutalbum som lovar mer, mycket mer. 

Thomas Wihlman, 2019

Mikaela Finne
Mikaela Finne
Producent: Oscar Harryson
Digitalt tillgänglig på Spotify, Apple Music etc.