Musikrecensioner

Irmelin, vokaltrio med rötter i nordisk folkmusik

Jag måste förstås inleda med att jag har en viss pessimism när det gäller vissa musikaliska uttryck i svensk folkmusiktradition, för kulning och entonig sång med lika entoniga instrument på en bergsknalle i Dalarna. Fäbodar, go away.

Kort sagt, inte my cup of tea. Men man måste utmana sina fördomar, till och med sina älsklingsfördomar måste man ta kål på.

Irmelin, pressfoto Aros Mattsson

Så okey, Irmelins album Upp, deras femte, är bra, riktigt bra. Det visar att traditionell musik kan utvecklas utan att man tar kål på det ursprungliga. För det är det Irmelin (Eva Rune, Karin Ericsson Back och Maria Misgeld) gör, utvecklar alltså. Och att de kan göra det är för att de är så grundligt skolade, inga entusiastiska amatörer. Musikhögskolan och en massa andra erfarenheter har satt sina spår. Stämmorna sitter som de ska, och texterna har en ton som kan ses som lätt ironisk – vi sitter alla i samma båt, t.ex. Tänk vilken nytta man kan ha av gamla ordspråk.

Nu ska jag inte heller förleda läsaren tro att detta är väldigt provinsiellt förankrat. Snarare tror jag att Irmelin bottnar i en mer nordisk folkton, vilket till exempel märks i en antydan till färöisk kvaddans i Fan i båten. Så det är ju inte bara uttrycksfulla röster, som jobbar fint tillsammans, vi hör, utan också en viss rytm. Och när Irmelin nu tagit fan i båten, kanske det blir något mer rappigt framöver. 

Ytterligare en sak att notera, det talande ordet, viskningar, antydningar som kanske ibland är lite svårfångade men inte oväsentliga för en del styckens karaktär. Ett spännande musikaliskt grepp. 

Så min pessimism övergår i optimism. Det går att förnya det som jag tycker minst om i svensk folkmusiktradition. Kill your darlings, nja kanske inte, men tufsa till lite går bra.
Dessutom: lysande studiojobb av Otto Wellton och Petter Berndalen.

Thomas Wihlman, 2020

Irmelin. Upp.

Skivbolag: Playing with music, PWN30.

Medverkande: 
Eva Rune Voice, Ocarinas, Body Percussion, Piano
Karin Ericsson Back Voice, Ocarinas, Body Percussion, Hang, Percussion
Maria Misgeld Voice, Ocarinas, Body Percussion, Glass bottles