Porträtt

När döden dör

De som läser sin Tidningen Kulturen (och det bör man ju göra) kan knappast inte att undgå en av de allra flitigaste skribenterna, Ulf Stenberg, Inte minst den som är intresserad av musik.

Ulf har tidigare gett ut ett flertal böcker, och nyligen kom När döden dör och andra kulturella betraktelser. Även här är det musiken som dominerar, och vi rör oss ofta i en miljö som är Konserthusets eller Folkoperans.

I baksidestexten skriver Ulf själv: Jag ser inte en enda bild när jag lyssnar till musik, av den anledningen att det inte finns någon där. Däremot så hör jag en hel del.

Med all den kulturella och musikaliska erfarenhet som Ulf har bakom sig så konstaterar jag att kanske vi upplever musik olika (och tur är väl det). Lärorikt är det hur som helst att följa med i Ulfs texter om olika musikaliska föreställningar och äventyr.

Dock handlar inte boken enbart om musik, utan här finner vi också en hel del texter om såväl film som konst. Det speglar författarens egna erfarenheter, med ett antal betyg i humaniora, som bibliotek- och kulturchef osv. Hit hör också arrangerandet av en elektronmusikfestival under tjugo år vid det fantastiska Galleri Astley. 

Ulf har också hunnit med att vara orkesterchef i Västerås och studiochef på EMS, Elektronmusikstudion. Ska vi också lägga till radioprogram och TV-filmer, så understryker det att Ulf är en av Tidningen Kulturens mångsidigaste skribenter.

När döden dör och andra kulturella betraktelser är enkelt men sparsamt och tydligt formgiven av en annan medarbetare på Tidningen Kulturen, Curt Lundberg,

Thomas Wihlman (2016)

När döden dör och andra betraktelser
Ulf Stenberg
GML-förlag
ISBN: 9789188173539Bokus.com: http://www.bokus.com/bok/9789188173539/nar-doden-dor/