Litteratur

Österlund vann årets Mare Kandre-pris

Det blev Helena Österlund som utsågs till vinnare av årets Mare Kandre-pris. Österlund tilldelades priset för ”Självporträtt (är läpparna på något särskilt sätt när de väntar)” (Albert Bonniers förlag, 2015). Priset utdelas till svenskspråkiga författare som skriver i Kandres anda. Förra årets vinnare var Martin Tistedt.

Helena-Östersund.-Foto-Charles-Sjölander.

Juryn motiverade sitt val på följande sätt: För att hon med enkla språkmedel, upprepning, lätt tänjd grammatik, ett fåtal närvarande ting, djur och människor, skriver fram minnets ur situationer med en vågad konsekvens och överraskande träffsäkerhet, som blir till saga och fantasi med ett existentiellt allvar.
Helena Österlund, född 1978, debuterade 2010 med diktsamlingen Orden och färgerna. Därefter har hon gett ut prosaboken Kari 1983 (2013) och Självporträtt (är läpparna på något särskilt sätt när de väntar)2015.
Priset utdelades av 10tals chefredaktör Madeleine Grive, vid den internationella poesifestivalen i Stockholm, som pågår 24-28 november. Österlund påpekade på fråga från Grive att hon både läst Kandre mycket och blivit påverkad av henne.

Innan prisutdelningen samtalade psykologen Jonas Mosskin med professorn och litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström och poeten Aase Berg. De belyste psykologiska perspektiv i Kandres författarskap. Kajsa Grytt framförde, ensam med en elgitarr, en nyskriven musikalisk tolkning hon gjort av texter i Kandres Bebådelsen.

Thomas Wihlman

(2015)