Korruption, despoti och alldeles vanliga människor
Det har flimrat förbi i nyhetsmedierna, namn som Abchasien, Tjetjenien, Tbilisi och Baku. Loreens protest vid schlagerfestivalen i Baku. Mystiska Teliaaffärer, korruption. Inbördeskrig, despoti, islam, folkmord på armenier, kriget mellan Georgien och Ryssland. Och så finns en familj från Azerbadjan som min familj är bekant med.
Ungefär så, och därför är jag tacksam för Jens Olof Lastheins bok Meanwhile across the mountain nu ges ut, förnämliga bilder från detta virrvarr av nationer, regioner, konfliktområden, oblast och människor som går under samlingsnamnet Kaukausien.
Bilderna är i panoramaformat och det förstärker också spännvidden i kulturerna, landskapet, människorna. Gammalt sovjetiskt land och tiden tycks ibland ha stått stilla sedan Sovjetunionens fall. Rempot, skulle min finlandssvenska mor ha sagt om dessa nedslitna, rappningssläppande husfasader, dessa skjul och dessemellan en och annan dvd-butik. Det mesta moget för remont. Men också en tidigare gemenskap mellan människor med olika språk, religioner etcetera som i bästa fall ersatts av inget, i sämsta fall av väpnad konflikt.
Jens Olofs inledande text ger oss bakgrunden, vi följer hans resande till regionen i flera år men också till komplexiteten. Det var bättre förr, på Sovjetunionens tid, säger en del av dem han möter. Nej, jag stödjer verkligen inte ockupationen av Krim, säger någon annan.
Eller som Hans Alfredsson kanske skulle säga. Balkan, blaha blaha, tacka vet jag Kaukasus, det är kaos det.
Människor som lever en vardag i kaoset, de blir levande i Lastheins bilder. Människor som firar bröllop, som tar på sig sjalen, som är stolta över fina handväskan, som har skruttiga rostiga bilar (åk till Cuba för f-n och se hur man kan underhålla bilar över decennierna).
Vi får reflektera själva över historien, människorna och vad panoramabilderna säger oss. Eftersom komplexiteten av kulturer, folk, historia är så stor så trycker inte författaren/fotografen ned sin syn på oss och han utger sig inte heller för att vara expert på området. Borrtornen, smutsen, vodkan, vackra dalar och berg, fasaden Baku där centrum är som vilken modern storstad som helst, men förorten är precis lika rempot som min mor skulle ha pekat på, vad är det vi ser?
Thomas Wihlman, 2017
Ett urval av bilderna visas på Galleri Kontrast 19 januari till 19 februari. Boken ges ut 16 januari.
Ordförklaring: Rempot, ungefär skruttigt eller nedgånget. Remont, reparation eller renovering.
Meanwhile Across the Mountain
Författare och fotograf: Jens Olof Lasthein
Max Ström Förlag
ISBN 978-91-7126-367-4
Bokus: http://www.bokus.com/bok/9789171263674/meanwhile-across-the-mountain-pictures-from-the-caucasus/